Min utrustning en vanlig fjällvandring

Min utrustning för fjällvandring har ändrats väldigt lite sedan jag gick Gröna bandet 2017 några förändringar är det. Framförallt har jag bytt ut saker som inte uppfyllde mina krav på utrustning och lagt till fiskeutrustning. Om jag går gröna bandet en gång till eller en annan lång fjällvandring kommer jag absolut bära med mig mitt fiskespö – och då kommer det ta lång tid att komma fram!

Saker jag inte bär med mig längre

 • Saker som behövs mellan etapperna (typ laddare för vägguttag)
 • Stativ till kameran eftersom det har visat sig att jag är för lat för att använda det….
 • Disksvamp – jag diskar med handen/gräs eftersom det är bökigt att bära med sig en våt svamp
 • Läger/vadarskor – jag vadar numera i mina skalkängor och har även på mig dem i lägret. Behovet av andra skor minskar när man inte är ute i 10 veckor känner jag.
 • Solpanel Goal Zero Nomad 7. På kortare turer behöver man inte ladda batterier eller telefonen, men den har fungerat mycket bra när jag har använt den. Under mitt gröna band regnade det dock mestadels, så då kom den inte så mycket till användning…

Saker som har tillkommit

 • Fiskeutrustningen!
 • Hund (men han bär sin mat och utrustning själv)

Saker jag har bytt ut

 • Mina kängor: I våras investerade jag i ett par Lundhags skalkängor: de kan vårdas så de fortsatt är vattentäta, de har inget foder som suger fukt vid djupare vad, och skomakaren lagar dem till ett bra pris! På gröna bandet hade jag ett par Hanwag membrankängor, och jag gick nog minst halva bandet med blöta fötter…
 • Jag har numera en Garmin Inreach – abonnemanget är mer flexibelt än SPOT som enbart har årsabonnemang.

Saker jag kan komma att byta ut i framtiden

 • Tältet: Det vore väldigt trevligt att äga ett litet, men stort nog, enmanstält för sommarbruk. Jag sneglar på Hilleberg Enan just nu. Det skulle minsta vikten med 1.2kg
 • Ryggsäcken: Jag älskar min ryggsäck för den sitter perfekt på mig och jag har axlarna helt fria. Men det vore intressant att testa en Bergans Helium 55l eller en Osprey Exos 58l som är betydligt lättare. Att byta ryggsäck skulle minska totalvikten med 1.1-1.3 kg. Dessutom har min sambo inte någon bra ryggsäck för fjällturer, så vi skulle behöva en till.
 • All utrustning som framöver går sönder och inte kan repareras byts ut efter kriterierna funktion, miljö, livslängd, vikt och volym.

Min aktuella utrustningslista

Jag har skapat en utrustningslista på lighterpack:s

Min utrustningslista inför gröna bandet 2017 hittar du här.

Rulla till toppen