Vad väger och kostar turmat egentligen?

Efter att ha följt en del trådar i ”Grupp för Fjällfararnas Vita & Gröna Band” på Facebook så tog min sifferglädje över. Nu har jag äntligen kollat upp vad turmat egentligen kostar och väger med avseende på energiinnehåll. Alltså sådär supernördigt med tabeller, källor och några enkla formler.

Målet var att ta reda på ”gram per kcal” och ”kr per kcal” för att se hur vikteffektiv och kostnadseffektiv de olika alternativen är. För att siffrorna ska bli mer realistiska, så är resultatet angivet i ”gram/1000 kcal” och ”kr/1000 kcal”. Vet man att man behöver ungefär 4000kcal är det lätt att multiplicera med 4.

Förutsättningar

Jag har utgått från näringsinnehållet på förpackningarna, pris i butik och jag har valt mindre förpackningsstorlekar. Sannolikt köper man inte storpack mellan etapperna. Det är såklart skillnad om man handlar för en veckas tur.

Jag har inte räknat med förpackningar. Turmatsförpackningar är generellt tunga och otympliga. Men en papperskartong med couscous är ju inte heller så praktisk i en ryggsäck. Så viss ompackning (och återbruk av förpackning mellan etapperna) får man räkna med. Jag har också försökt välja rimliga alternativ.

Jag valt REAL turmat som referens, eftersom de, till skillnad från t.ex. Blå band, inte innehåller palmolja. Jag har tagit priserna för grissida/griskind från min favoritgrisbonde och jag har valt en del ekologiska alternativ. De priser där inget annat är angivet kommer från ICA Maxi Östersund (via ICAs handla hemma). Så priser i småbutiker längs vägen kan vara lite dyrare, kanske har de inte heller exakt samma vara. Men å andra sidan är det mycket värt att stötta de lokala butikerna. Att skicka ut depåpaket kostar några hundralappar per paket.

Jag har inte heller tagit hänsyn till näringsinnehåll utöver just energi. Äter man allsidigt får man troligen i sig allt man behöver. Och under vilodagarna får man fylla på med frukt och grönsaker och annat ”lyxigt” som har höga vikt/energi-värden.

Resultat

Här är det torra resultatet i tabellform! (Det kan vara lite svårt att få en bra överblick på mobilen, sorry…)Som man ser så är färdigtorkat turmat svindyr, ska man leva på det (nu antar jag en energiförbrukning på 3500kcal/dag), så kostar det mellan 427kr/dag och 620kr/dag! Det enda som vore dyrare (i tabellen) vore att leva på enbart torkat renkött… Billigast vore det att leva på havregryn, då kommer man undan med 21kr/dag om man räknar med en energiförbrukning på 3500kcal/dag, men det är ju inte heller så roligt…

När det gäller vikt så är morötterna, som väntat, extremt ineffektiva i vikt – men jag blir glad av att få knapra på något ibland, och då är en morot tålig och lättpackad – och dessutom kan jag dela den med min hund som tycker det är bästa tursnackset näst efter torkat renkött. Smör, olja, nötter och choklad är inte heller helt oväntat väldigt bra när det gäller vikt/kcal, och det är också torrmaten.

Hur jag tänker när jag är på tur

Nu får ingen tro att jag planerar min mat enbart efter vikt och kostnad. Det huvudsakliga kriteriet är faktiskt att maten ska göra mig mätt och nöjd. Med andra ord ska den vara god och ge mig den energi jag behöver. Så när jag planerar mat så tänker jag i grova drag såhär: Allt som har mer än 350kcal/100g är ”tillräckligt lätt” för att jag inte ska behöva fundera på om maten blir för tung på totalen. Vill jag bära med mig saker med lägre energitäthet (gram/kcal), t.ex. frukt eller grönsaker, då är det vettigt att fundera kring hur mycket jag har plats med och vill bära.

Jag räknar med ca 3000kcal/dag. Detta för att jag helt enkelt har svårt att få i mig mer mat. Jag vet att jag inte rasar i vikt på det och jag får helt enkelt fylla på med extra energi när jag kommer till en våffelstuga, en pizzeria eller tillbaka hem igen (beroende på om det är ett grönt band eller en tur hemomkring). Jag brukar också ha ganska mycket fett med mig i form av smör och olja. Energitätheten på min mat landar uppskattat på 400kcal/100g, vilket gör att min dagsranson mat väger 750g. Det är helt ok!

Vad jag har med mig? På gröna bandet torkade jag min egen mat. Nu blir det en blandning av det som finns hemma, sånt som någon fjällfarare har lämnat kvar (de flesta, inkl. jag själv på mitt gröna band, packar för mycket mat) och saker jag köper på vår lilla Ica Nära. Och så får jag hoppas på lite fisk – nyfångad fisk med smör och salt kan man leva ganska länge på!

Räkna ut värden för ett eget livsmedel

Vill du testa något livsmedel själv? Beräkna kostnad och vikt per energi för valfritt livsmedel med formuläret, det är viktigt att du anger värden med rätt enheter.

Rulla till toppen